saunahattu%2010-44-vihta.jpg

Tuossa jokunen vuosi sitten havahduin, kuinka kirjava tarjonta saunahatuissa on, lähinnä materiaalien osalta. 

Tarkemmin kun katsoi tarjolla olevia saunahattuja, ne sai mielessäni ihmetyksen, siis oikeasti siis tyyliin ”muovipussi” päässä saunaan. Siis pahimmat keinomateriaalia, eli muovijohdannaisia. Siistipä omieni käsin kotimaisesta lampaanvillasta huovutettuja saunahattujani aloin kutsumaan Aidoiksi saunahatuiksi.

Tässä perusteet Aito sanalle:
- Hengittävä luonnon materiaali
- Lämpöä eristävä
- Antibakteerinen
- Likaa hylkivä
- Saumaton

Eli oleellisia ominaisuuksia saunahatulle, joka on ”helppo – hauska – hyödyllinen”

saunahattu%20106-T.jpg

Siispä tämän jälkeen tällaisen pienen saunahattuhuovuttajan Aito sana alkoikin elää toisaalla omaa elämäänsä.

No onhan aito aina aito, vai onko?

Muutama esimerkki:
1) Suomessa koneellisesti valmistava saunahatun tekijä mainostaa nyt ”Aito suomalainen saunahattu” – no suomessa valmistettu, mutta ei ole tietoa villan alkuperästä, tosin perusteet ovat kyllä Aidolle, mutta siis valmistus vain suomessa saatavien tietojen perusteella ja koneellisesti.

2) Tämäpä onkin sitten jo räikeämpi esimerkki. Ensinnä kyseessä on keinohupa, jossa saumoja – valitettavan paljon näkee myynnissä, mutta siis – verenpaine- tai muuta sydänsairautta sairastavalle voi koitua pahimmassa tapauksessa kohtaloksi, kun hattu ei hengitäkään vaan kasaa pään alueelle lämmön, eli toimii juuri päinvastoin kuin oikean saunahatun tulisi.

Tämä liittyy myös tuohon ensimmäiseen kuvaan – joka on by itu – Satu-saunahattu Villi Viikinki. Saunahattu malli, jonka tekemistä en ajatellut, sillä markkinoilla oli viikinki aiheisia. Vaan tosiaan, kun tutustuin materiaaleihin niin eipä ollut yhtään kelvollista.

Nyt sitten tuota keinohuopaista sarvipäätä myydään ”Aito Suomessa valmistettu kylpyhattuna” tosin mainitaan kyllä, että materiaali on keinohuopaa. Se kutsutaanko tekstissä tuotetta kylpyhatuksi niin käyttötarkoitus on sama kuin tutkis tulleella saunahattu-sanalla. Ja onhan mainonnassa hakusanaksi määritelty saunahattu.

No ei tässä vielä kaikki tuo sarvi pää on saanut uuden lisänimen, nyt se on ”Suomalainen villi viikinkikylpyhattu” … kuulostiko tutulta. Vigink hattuna hänet on tunnettu, mutta… kun tuon lainatun tekstin lukee nopeasti, jos on lukihäiriö tai mutulukemista eli suunnilleen, niin sehän on ”Suomalainen villa viikinkikylpyhattu” – vaikka villaa ei oo nähnytkään.

Tässä muutamat, joihin tämän sanan tiimoilta törmännyt. Siis kuluttajan on oltava aika tarkka, jos oikeasti haluaa Aidon saunahatun. Toki by itu Satu-saunahattu, kun sinulla on, niin silloin ei tarvitse huolehtia.

 

t. Saunahattu-Itu