20150327_111720.jpg

Lyhyt saunahatun historiikki (vahvistamaton) ja epilogi 

Nyt en löytänyt niitä sivuja joita vuosi kaksi sitten lueskelin, mutta täältä netin ihmeellsestä maailasta olen löytänyt joitain kirjoituksia liittyen nimenomaan saunahatun käyttöön. Yleisesti oletetaan että tapa olisi Venäjältä, mutta siinä jutussa oli että alkujaan tapa olisi Saksasta lähtöisin. Tarkistamattoman tiedon mukaan saunahatun historia alkaisi jo 1500- luvulta ja nimen omaan Saksassa olisi punottu olkihattuja saunahatuiksi. Onko tässä se se syy pintyneeseen käsitteeseen, että saunahattu pitäisi kastella? Olejn kohdalla hyvinkin loogista, siten se kestää paremmin lämpöä, kuin kuiva olki jonka tiedämme hyvinkin rapsakakasi.  Mutta tästä voisi todeta että Venäjä on tuonut tämän tavan "kokokansantietoon".

Näitä ja eri saunahttujen käyttöohjeita tutkien, olen huomannut että, ne ovat lähes kopioita toisistaan. Eli joku on tuon vanhan tavan kastelusta pongannut ja lähtenyt vilejelemään sitä, syventymättä asiaan sen kummemmin huomioimatta että saunahatun materiaali onkin eri ja unohdettu se käyttötarkoitus jonka näppäränä nyrkkisääntönä voisin todeta että "Yksi ja sama saunahattu sopii sellaisenaan niin saunaan, paljuun kuin avantoonkin." Vai tulisiko sinulle mieleen kastella saunahattu ja painua avantoon kasteltu hattu päässäsi?  

Tästä tuli pitkä teksti, niin arvelin, mutta vielä sitäkin pidempi, eli jos et jaksa lukea loppuun niin käytä maalaisjärkea hankinnassa, unohda ainakin ne joissa materiaalin kohdalla on sana: "keino", "teko" tai jokin muu muoviin viittaava.

Ennen tämän tutkielman tekemistä totesin myyntipaikoilla henkilöille joilla oli jo saunahattu, että "hyvä, se on pääasia", mutta enää en. Toivon että kiinität huomiota materiaaliin, et niinkään siihen että myyntipuheet ovat kuorrutettu lapsuusmuistoilla, hauskoilla pelotteilla tai yleensä mielikuvilla, joka ei vaikuta saunahatun toimivuuteen. Myös se että onko hatussa juuri haluamasi aihe, "älä lennä Pöllön perässä", jos materiaali ei ole sopiva saunahatuksi.

Vielä se että saunassa ollaan juuri se aika kuin hyvätlä tuntuu, siihen ei tarvi tiimalasia aikaa mittaamaan, eikä stressata olenko juursi sen ja sen ajan että ns. terveysvaikuts toteutuu. Se totutuu juuri siinä kohti kun itselläsi tuntuu hyvältä.


Miksi saunahattu?

Jos tarjontaa katsoo niin päälinmäiseksi on noussut se, että sen on oltava "hauska". Toki saa olla, mutta valitettavasti tuossa on unohtunut perimmäinen tarkoitus. Saunaan mennään toki rentoutmaan ja alkujaan puhdistumaan, ja tämä kaikki on miellyttävämpää kun päässä on oikean laatuinen Sauhanattu. Kaikki joita kutsutaan "Saunahatuiksi" mielestäni ei ole Saunahattuja. Jotkut peräti saattavat toimia päinvastoin alkuperäistä tarkoitusta. Tämä on yksi syy miksi lähdin koostamaan näitä vinkkejä. Hauska voi olla myös oikea saunahattukin.

Kauneus, mitä? Niin jos sulla on vaikka värjätyt hiukset, menet saunaan ja laitat saunahatun päähäsi, tämä hiusväri saa kuumuudelta suojaa ja näin ollen hehkuu hiuksillasi kauemmin. Tai kikkurat kurvailee kauniimpana pidempään. Ja sit ei vähäisempänä, vaikka ihan luomu hiuksilla niin ne kaksihaaraiset, juutikin ne. Niiden synty hidastuu. Eräs kampaaja totesi kun saunahatuista oli puhe, että hän oli huomannut asiakkaallaan runsaasti kaksihaaraisia aikaisempaan. Jutustelussa oli käynyt ilmi, että saunahatun käyttö oli jäänyt vähemmälle.

Terveys eli se josta kaikki on saanut alkunsa. Usein olen kuullut "mulla on viel hiukset päässä". Saa olla, hiuksien lämmönsituvuus on hieman toista kuin aidon lampaan- tai alpakanvillaisen Saunahatun. Mut hei jos sulla ei olekaan enää suortuvii tai ovat harvassa, etkä enää tiedä kummalle puolelle jakauksen teksisit kun hiuksia on vain kolme. 

Saunahattu ei pelkästään suojaa sieltä ulkoapäin tulevaa löylynlämpöä, vaan vähentää lämmönhaihtumista saunojasta. Suuret lämpötilaerot tasoittuu ja saunominen on miellyttävää. Saunojan elimistössä tapahtuu paljon saunassa, ja jos riski on sydänkohtaukseen, verenpaineen heittelyn, tai muut verenkiertohäiriöt, niin tässä oikeanlainen Saunahattu toimii tavallaan termostaattina ja tasailee eroja. Kaikki tietenkin on yksilöllistä, mutta oikeanlaisesta Saunahatusta on hyötyä tästä terveysnäkökulmasta.

Eräässä myyntitapahtumassa juttelein lääkäri kanssa juurikin Saunahatun terveyshyödyistä ja hän kertoi, että on lääkäri kirjoittanut "Saunahattu reseptin" henkilölle jolla oli todettu aivokasvain. Saunomisesta pitävä potilas sai mennä saunaan kunhan muisti suojata päänsä Saunahatulla.

Usein näkee myös maininnan "saunan jälkeisen pääsäryn katoamisesta". Toki liittyy Saunahatun käyttöön ja ittellenikin asiakaani on tullut kertomaan että auttoi. Mutta toisilla toimii toisilla ei, kyseessä on juurikin pään kautta haihtuvan lämmön tasaaminen Saunahatulla. Usein miten päänsärky johtuu kuitenkin nestehukasta ja tai huonosit suunnitellusta saunan ilmastoinnista. Eli ei ole Saunahatun vika jos ilmastointi saunassa ei toimi kunnolla tai saunoja ei musta juoda riittävästi vettä, jos päätä särkee vaikka saunahattu olisikin ollut päässä. 


Millainen sitten sen Saunahattun pitäisi olla? 

Kun muisteaan taasen tää luonnon läheisyys ja saunomisen alkuperäiset syyt niin silloin lampaanvilla, alpakanvilla tai pellava, jotka ovat luonteeltaan likaahylkiviä ja ja niillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus. Vaikka puuvilla onkin luonnonmateriaali, niin sillä ei ole tätä ominaisuutta, mutta palo-ominaisuukiltaan palaa kuin paperi, mikä ei ole ollenkaan hyvä kun aatellaan jos kyseessä etenkin puilla lämpivä kiuas.

Alpakanvilla eristää noin setsemän kertaa lampaanvillaa paremmin, ja pellavasta valmistettu käy jos saunojalla on taipumus allergiaan. Monesti näkee alpakanvillan kohdalla että "sopii villa-allergikolle". Itse sanoisin että "saattaa sopia". Itelläni oli asiakas joka olisi niin halunnut ostaa Saunahattuni, valikoimissani oli myös alpakanvillasta. Ja ihan omin silmin sain todistaa pienten punaisten täplien nousevan hänen iholleen. Toki kuulemma hitaammin jos hän olisi käsissään pitänyt lampaanvillaista Saunahattua.

Sitten koska saunahan on puhtauden tyysisija niin eikös silloin myös Saunahatun pitäisi olla mahdollisimman kunniotittavia tätä seikkaa, ja sellaisia ovat käsin huovutetu by itu Satu- ja Sauli-saunahatut. Ne ovat saumattomia (ei pöpöille piilopaikkoja) lisäksi tuotemerkkini on käsin ommeltu pintaan, eli lanka ei ole kosketuksissa pään kanssa. Niin ja edellä mainiten tuo likaahylkivä ominaisuuskin. Hauskat isot ja pienemmätkin brodeeraukset tuovat taas puhtaanapidon kannalta omat ongelmansa, ja siinä käytetty lanka on 100 % polyesteriä, joka on siis hengittämätöntä muovia.

Huovutettujen joissa ei saumoja (en uskalla luvata, ensin neulottujen ja sitten huovutettujen osalta) saunahattujen reunoja voit myös itse muotoilla saksilla. Ammattitaidolla, tietäen villan ominaisuuden reunat ei tule "kökköpaksuiksi" - villoissa ja värjtyissa on eroja huopumisen osalta joten kokemus tuo "miellyttävän" reunan.

Sitten nämä 100 % villaa jotka on sik-sakattu, siis ommeltu haluttuun muotoon. Osa on aika paksuja , sekä varisn karheita ja itse en pistäisi päähän - vaikuttaa jo käteen epämielyttävätä. Sitten on ohuemmasta ommeltuja, no niissä on ne saumat ja onko se mainittu materiaali sitten jos ja mitä? Vaikka olis kuin superhyvää villahuopaa niin sen merkitys latistuu siinä kohti kun siihen tulee sauma, etenkin kun useampi.

Ja kuten tuossa äsken tuli todetuksi niin villa kun ei kaikille sovi niin suunnittelin mahdollisimman vähäsaumasen pellavasta ommellun Taru-saunahatun. Taruissa olevat siirtokuvat tai napit on neulottu pintakankaaseen, joka ei ole kosketuksissa pään kanssa. Tarut olen myös pessyt ennakoon kotimaisella Allegro pyykinpesuaineella, ne eivät sisällä zeoliittia, hajusteita, värejä haalistavia aineita eikä säilöntäaineita. 

Aikoinaan myös neuloin 100 % pellavalangast Saga-saunahatun, mutta neulottu ei mielestäni toiminut, oikeastaan minulle tuli tunne että jotain puuttu - eli se Saunahattu. Pellavasta olen nähnyt myös tällaisia "huovutetun näköisiä", mutta ne ovat aika paksuja, kömpeön oloisia, ja pellavahan ei hirmu pehmeä materiaali oli, niin luulen että ei ihan mukavia päässä. Valitettavasti ei ole kokemusta.  

Kävin 100 Saunahattu- Google haun "saunahattu verkkokauppa" kuvaa läpi ja 10 ensimmäistä tekstihakua (12.05.2019) saaden seuraavan kattauksen tarjonnasta *olen järkyttynyt*: 35 % oli omia by itu saunahattuja, tämä ei siis järkyttänyt, mutta lähes kaikista niistä lopuista. Toki siellä oli 2 % muiden käsinhuovutettuja ja 7 % koneellisesti huovuettuja saumattomia 100 % villasta. Eli 44 % voisi kutsua oikeiksi Saunahatuiksi. Tosin omani olivat ainoa joissa mainittinn että villa on nimeneomaan kotimaista lampaanvillaa. Eli yli puolet olikin sitten usein miten 60/40 pellava/puuvilla saumallisia ja tarranauhalla säädettäviä. Vain 1 % oli kierrätyspellavaa joka oli 100 %pellavaksi mainittu, mutta siinä sitten oli taasen saumoja useampaan lähtöön. 6 % oli pellavafroteeksi nimetty. Froteehan on tunnetusti silmukkamaista, joten ihan kivoja pöpöpiiloja sieltä sit löytyy. 1 % oli sitten "Saunahattu ja hinta" - ei muuta tietoa! Kokoja ei juurikaan mainittu. Mutta mitä ihmeellisimpiä myynti puheita: "eläimet saattaa pelästyä". Okei yksi koiristani oli kova saunoo. 

Myös todella hämmentävää oli kehoitukset kastella saunahattu. Siis vesihän varastoi hyvin lämpöä, eli juuri päin vastoin kun sauhahatun on tarkoitus toimia, ei kerätä vaan suojata liialta lämmöltä ja lämpötilaerolta. Tuo on aivan yhtä toimiva vinkki kuin "kusi housussa pakkasella". Mutta ehkä tämä on se olkihatusta jäänyt ajatus. Jopa 5 % oli tämä "hieno vinkki". Sitten 1 % oli muistettu kertoa että pellavaa sisältävä saunahattu kutistuu n. 10 % pestessä. Tosin tuohon kasteluun niin nehän sisälsi vain sen 60 % materiaalia joka itsessään toimii eristävänä, puuvilla ei, joten ehkä tätä on sitten koitettu myös kompensoida. Mene ja tiedä. 

Sitten tuon tekstipuolen 10 ensimmäiseen: 20 % oli by itu, joten ok, mutta sitten ensinnä 10 % ei sit tuottanutkaan ns. "osumaa", 10 % tuotti tuloksen jossa oli "keinohuopaa" materiaalina. Siis tutummin fleese - polyesteri joka on pohjimmiltaan muovia, joten se ei hengitä. Tämä ei kuulosta todellakaan hyvälle saunahattu ominaisuudelle, nyt tulee ihan fiilis et "vedätkö muovipussin päähän ku kipuat lauteille, pulahdat avantoon tai killuttelt paljussa?" Tähän on varmaan helppo vastata. Mutta kun tämä ei jäänyt tähän, toki tuo oli se kauhein. 10 % oli sitten reijällinen (saunahattu kun on oikeesta materiaalista se hengittää ilman reikiä), eli nyt enempi hupi ja fantasiahatusta, jolla ei saunahyvinvoinnin kanssa muutoin mitään tekoa. Loput 50 % olikin sitten näitä joita ihmesit kutsuu "pellavasaunahatuiksi" joissa siis sitä pellavaa se 60 % ainoastaan, ja niitä saumoja ja tarranauhoja.


Entäs sit minkä kokoisen?

Yleisesti pelkästään sauna käyttöön tulevan koko voi olla hivenen reilu, mutta ei silmille valahtava. Huomio myös ylälauteiden ja kattoon jäävä väli istuessasi. Jotkut saunuat ovat matalia, joten suipot, korvat, sarvet saattavat siteen ikävästi haitata. Paljussa hieman tarkemmin koko mietittävä ja etenkin avantouinnissa käytetyynä sitten vään paremmin päähän istuva.

Valitettavan usein ilmoituksissa ei mainita kokoa, tai sitten "yksi koko"... Siis mitä, ei Saunahattu kun ei toimi niin. Aivan kuin kauppa ilmottaisi että "kaikkilla tuotteilla sama hinta", mutta ei kerro että mikä se hinta sitten on. Yksi koko ei todellakaan tarkoita, että se sopisi koko saunaporukalle. Ja pistävät muoviste tarranuhat ei kuulu saunaan, vaik useassakin on tällainen itseäni ihottava tarrakiinnitys jolla voi säätää. Mutta mielestäni tuossa on taasen unohdettu se luonnollisuus ja muovi ja keinotekoset joo ei.

Sitten näkee näissä huovutetuissa joissa on "yksi koko", ohjeistuksen kastella ja muovata päähän sopivaksi. Ei pojat ei se ihan noin toimi. Toki siinä voi olla hiven säätövaraa, mutta ei se vaan kutistu pienimmälle tai äärimmäisen suurelle.

Seuraavat koko suositukset koskevat omia by itu Satu-, Sauli- ja Taru-saunahattujani:
Käsin huovutetut Satu- ja Sauli: saunaan n. 2-3 cm lisää vaikka siihen ylioppilaslakin tai hattusi kokoon lisää. Paljuun niin 1-2 cm ja avantoon n 1 cm. Toki saunahatun mallista onko pyöreä, kartio vai neliö. Kartiossa on se hyvä puoli että reunoja kääntämällä kokoa pystyy eniten säätämään, kun taas pyöreässä tai neliömallisessa ei niinkään. Neliömallinen on taasen sellainen joka esim kokona n. 60 cm sopii isompaan päähän kuin vaikka saman kokoinen pyöreä- tai kaartiomallisena. Pellavasta sitten taas itse laittaisin vielä enemmän + senttejä saunahattuun eli jopa 5 cm.


Vinkkejä koon muokkaamiseen - Satu- ja Sauli-saunahatut

Jos saunahattu tuntuu isolta, kastele, käännä ja väännä kuivaksi, muotoile päähäsi ja jätä vapaasti kuivumaan. Kääntely-vääntelyllä on pienentävä vaikutus.

Jos saunahattu tuntuu vain hivenen isolta, suihkuta sumutinpullolla vettä ja jätä kuivumaan.

Jos saunahattu tuntuu pieneltä, kastele - älä hirmusti vääntele tai kääntele - venytä päähäsi tai jos löytyy sopivan kokonen esim. kattila niin venytä siihen ja jätä kuivumaan "muottiinsa"

Nämä siis saattaa toimia. Jos kyseessä on käsin neulottu ja tiiviiksi huovutettu saunahattu, sen koon muokkaaminen on aika haastavaa, enkä ihmettelisi jos aivan mahdotonta, jos ei +-miliä tai kahta lasketa.


Saunahatun pesu ja hoito? 

Lampaan- ja alpakan villan ominaisuuksiin kuuluu ns. itsepuhdistavuus, eli pelkkä tuuletus riittää. Talvella voit laitaa ensin hatun mukautumaan lämpötilaan ja sitten "lumipestä". Älä heti lämpimästä heitä lumeen, silloin siihen tarttu lumi ärhäkäästi kiinni, ja sehän ei ole tarkoitus. Toki ääritilanteessa voi pesaista ihan kädenlämpöisellä mäntysuopaliuksella ja huuhdella, sitten kierää kuivaksi ja muotoilla märkänä päässään ja asettaa hatun kuivumaan, tämä saattaa kutistaa. Mutta oikeesti tuuleta ja käytä - se on vaan niin helppoa. Lisäksi säästyy luonto kun ei "vaikka muiden pyykkien mukana meniskin" tarvitse pestä. 

Taru-saunahatut voi pestä koneessa ja venyttää muotoonsa.


Tiivistettynä - paras vaihtoehto on

Käsin huovutettu lampaan- tai alpakanvillasta, jolloin sauahattu on saumaton, muotoiltavalla reunalla. Lisäksi egologisuus, ei tarvi pesua, sähkö, vettä, pesuaineita. Myös kun käsin ovat by itu Satu- ja Sauli huovutettuja, ei ole hiilijalanjälkikään koneeliseen verrattuna juurikaan synny.

Se vaan täytyy itse kokea, kuinka "Satu tai Sauli" sinulla toimii. Oikeastaan huomasin asian vasta kun jouduin saunomaan ilman. Eli et välttämättä huomaa eroa, kuin vasta sitten kun sitä saunahattua ei ole matkassa saunassa.

Kiitos kun jaksoit lukea loppuun, toivottavasti sait ajatuksia ja vinkkejä - ja kysy jos jokin jäi mietityttämään.

Luovimon nettipuodista löytyy vapaana olevat ja toki tilauksesta omia mallejani ♥


itu


edit: julkaistu 12.05.2019 ensimmmäien kerran jonka jälkeen täydennetty - 16.-17.05.2019