06092014%20%287%29-normal.jpg

06. syyskuuta, kuten perinteisesti syyskuun 1.lauantaina pidetään Hartolassa Suomen Suurimmat yksi päiväiset markkinat. Tai ainakin näin ovat aiemmin sanoneet että suurimmat. Pieneen tuntumaan pääset klikkaamalla kuvaa, juu kojuni ympäsillä pyörin.

Itse olin myyjänä toista kertaa, viime vuonna oli se neitsytmyynti näillä markkinoilla. Silloinen myynti pääsi 2013:n Top kakkoseksi. Tänä vuonna ei mahdu edes TOP-5:n joukkoon. Tosin tavallaan tuota osasi odottaa, sillä kauttaaltaa koko vuosi edellisvuoden vastaaviin markkinoihin joissa olin niin sama suunta. Mut hupsis ei ollut tarkoitus synkistellä, siispä...

Se oli klo 3:30 niin se herätys, ja tunnin päästä olin ruudussani A90 kojuni pystytys hommissa. Teltta ja pöydät oli paikallaan liinoineen ja joitain tuoteita, niin aktiivinen järjestäjä tuli kertomaan että mun ja naapurin teltaa pitää siirtää noin metri taaksepäin. Koko katu samaan linjaan... no käytännössä mun ja ko. naapurin koju sitten oli siinä "samassa linjassa", muut lähinnä siinä missä meidän oli alkujaan, ja jopa muutamilla kadun keskilinjassa kiinni. 

Pöytä oli koreeksi katettu ja asiakkaita odotellen. Yhdeksän aikoihin alkoikin ihan kiitettävästi porukkaa kulkemaan, vaan eipä juuri ostavaa asiakasta osunut. Ensimmäiset kaupat sitten lähempänä keskipäivää syntyi viime viikon Joutsan torilla käyneen henkilön kanssa, kiitos. Lähes heti tuon jälkeen tein toiset  kaupat ja myös viimoiset. Eli hyvinkin olisin puolen päivän aikaan voinut pakata kipsut ja kamsut siinä mielessä, mutta vaik ei nyt kauppoja syntynykään niin käyntikortit kelpasi ja monta "ehkä sitten myöhemmin" kontaktia syntyi. Oli puhetta pannumyssystä ja Linnankummitukseasta jne.

Satu-saunahattu Linnankummitus eritoten jäi mieleen, kun asiakas luki että "by itu" ja "näitä saa siis muunkin värisinä kuin valkoisina". Juu valkoinen on Hartolan Linna Hotellin Karin-Sofia ja yksi onkin Linna Hotellilla. Tämä asiakas oli siellä kirjannut tiedot ylös ja nyt näytti lahtuneelta kun näki "Kaarin-Sofian serkut" ja kun vielä lisäksi kerroin että värikartan väreistä kaikki on käytössä.

Myös kiva kun tuttuja (lue ystäväiä, lähes puolisukulasia, zumba-kaverita, fb-kamuja, aiempia asiakkaita ja markkinanaapureita jne...) poikkesi moikkaamassa. Kuten Kipan poppoo pienen länderin alun kanssa.

Aikaisemmista asiakkaista kävi myös hän joka osti vuosi sitten Tikkurilan maalaismarkkinoilta minulta Satu-saunahatun. Seuraavana päivänä hän tuli ja "onhan se hattukauppias täällä, myit mulle reikäisen hatun". Kerroin hänelle että kyseesä on käsityö ja mistä tämä ilmavuus johtui (ei varsinaisia reikiä), mutta se mitä jäi sanomatta - jäi harmittamaan. Mutta toisaalta se on ollut arvokkaana oppina ja eilen tuo "harmituksen kivi" putosi sydämeltä, kun hän saapui kojulleni ja tyytyväisenä edelliseen hankintaansa ja sovitteli uutta. Tikkurlassa tavattan. 

Jos pari hehkutusta vielä sallitte. Siinä purkaessani kojuani, ohi kulki henkilö joka iloiseti moikaten totesi "äi sä olet täällä ollut myymässä". Juu kyllä, mutta en kyl vieläkään ole yhdistänyt että missä hänet aiemmin tavannut. No ehkä se joskus selvii. Sitten myös ne kehut että "erotut positiivisesti" muista kojuista "tää huomataan" olet laittanut kuniisti esille". Kiitos, vaikka itsestä tuntui että nyt ne on vähän niin kuin tungettu "pari numeroa liian pieniin vaatteisiin".

Mutta itse markkinoihin, väkeä näytti olevan muutoinkin edellisvuoteen verrattuna vähämmän, mutta se että Hartola viettää 230 vuotis juhlavuottaan ei kyllä välittynyt ainakaan Keskustien 46 kohdille. Kuulutuksia oli muutaman.Aamulla koululainen luki "markkinatoivotuksen"... sitten useampi "autot ne ja ne ovat siirrettävä välittömästi", "Henkilö se ja se saavu heti R-kioskille" ja "10 min aikaa ostaa autoarpa". Ei puheita, ei Markkinamestarin valinnasta kuulunut mitään? 

Ainoa poikkeavuus aiempaan oli Kunnantalon edustalla matonkuteista virkattu kettingi koivujen ympärillä - tilataideteos. Tämänkin näin vasta kun lähdin markkinoiden jälkeen Pumban kanssa lenkille. Siellä oli muutama ko. tila-teosta ihmettelemässä ja kuvaamassa. Heidän kanssa vaihdettiin muutama sananen, ja henkilö jonka jossain olen nähnyt kylilläm mutta en sen kummemin tunne kertoi olleensa aikoinaan ns. kivijalkakauppias ja ei oikein ole vielä tätä nettimyyntiä silleen sisäistänyt, kun mainitsin että omani ovat myös netissä. Siihen hän että "sullahan on hienoja ja laadukkaita tuotteita". Kiitos, huono olen siihen sanomaan mutta asiakkaat ovat tykänneet. 

Olisko nyt hyvä lopettaa näihn kuviin ja tunnelmiin, sekä iso kiitos asiakkaille ♥